Geschatte leestijd: 2 minuten

Onze kinderen zijn straks massaal bijziend door overmatig smartphone- en tabletgebruik, waarschuwde oogarts Caroline Klaver. Hoe voorkom je die ellende?

Onze ouders waarschuwden ons al voor ‘vierkante ogen’ wanneer we te lang tv keken. Die waarschuwing is allesbehalve vergezocht. Volgens Klaver kan schermverslaving uitgroeien tot de grootste oorzaak van blindheid.

Weinig buitenspelen

Wie staart naar een scherm of een boek, moet constant focussen. Dat vraagt veel van de oogspieren. Die spieren ontspan je weer door in de verte te kijken. Dat gebeurt te weinig. Vooral omdat kinderen te weinig buitenspelen.

Het gevolg: de oogbol verandert door die spierspanning langzaam maar zeker in een ovale ‘worst’. Alsof het oog van bovenaf is platgedrukt. Je krijgt daardoor een lang oog. Het licht valt daardoor niet op het netvlies, maar vlak daarvoor. Het resultaat: wazig zicht door bijziendheid.

‘Myopia boom’

Het probleem is ernstig. Volgens Klaver is er in sommige delen van de wereld sprake van een ‘myopia boom’ (myopie is de medische term voor bijziendheid). In de grote steden van Oost-Azië is meer dan 90 procent van de twintigers bijziend. In Europa heeft de helft van de twintigers deze afwijking.

Niet onschuldig

Bijziendheid is geen onschuldig ongemak dat je oplost met een bril. Kinderen met een brilsterkte van -6 of sterker ontwikkelen later vaker een ernstig oogprobleem. Volgens Klaver kan schermstaren zelfs uitgroeien tot de belangrijkste veroorzaker van blindheid.

Hoe voorkom je oogproblemen bij je kinderen? Twee maatregelen zijn belangrijk:

  1. Regelmatig pauzes inlassen

    Het is belangrijk dat je kind om de twintig minuten schermtijd een pauze van minstens 20 seconden neemt. Tijdens die twintig seconden moeten ze echt even wat anders doen. In de verte kijken is het beste. Dat geeft de ogen de kans zich te ontspannen.

    Wie niet constant zijn kinderen wil vermanen, kan speciale apps gebruiken. Een goede app voor het beperken van schermtijd is bijvoorbeeld unGlue.

  2. Vaker naar buiten

    Kinderen die buiten zijn, kijken veel verder van zich af. De ogen ontspannen zich dan. Dat is belangrijk om bijziendheid te voorkomen. Volgens Klaver is twee uur per dag in de buitenlucht een goede richtlijn.

    Buitenspelen heeft nog een ander voordeel. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van het stofje dopamine. Dat stofje biedt allerlei gezondheidsvoordelen. Een daarvan is belangrijk in dit verband: het onderdrukt de worstvorming van het oog. Overigens hoeft het daarvoor buiten geen stralend weer te zijn.

Niet het enige nadeel

Bijziendheid is overigens niet het enige nadelige gezondheidseffect van staren naar een beeldscherm. Eerder werd bekend dat het kijken naar schermen vlak voor het slapengaan een negatief effect heeft op de nachtrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *