Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoekers hebben voor het eerst een bionische hand ontwikkeld die de drager weer laat voelen en die bovendien ook buiten het laboratorium te gebruiken is. Lang was de benodigde apparatuur daar te groot voor, maar nu past alles in een rugzak.

Niet alle technische snufjes zijn even waardevol. Niemand zat volgens mij echt te wachten op schoenen die stofzuigen of een peperdure drone met een paraplu erop. Maar af en toe zien we een technologische doorbraak die een wereld van verschil maakt voor de gebruiker. De bionische hand die Almerina Mascarello heeft getest, is daar een prachtig voorbeeld van.

Hoe werkt de bionische hand?

De bionische hand is voorzien van sensoren die kunnen vaststellen of een voorwerp hard of zacht is. Een computer in een rugzak zet deze signalen om in taal die de hersenen begrijpt. De informatie wordt via kleine elektrodes in de zenuwen van Almerina’s bovenarm overgebracht naar haar brein. Het klinkt erg futuristisch – en dat is het ook – maar het werkt als een tierelier.

Almerina, die haar linkerhand bijna een kwart eeuw geleden kwijtraakte door een ongeluk, kon geblinddoekt voelen of een voorwerp dat ze met de prothese oppakte hard of zacht was. “Het voelt bijna alsof ik mijn hand weer terug heb”, zegt ze tegen de BBC. “Je kunt eindelijk weer dingen doen die voorheen moeilijk waren, zoals je aankleden en schoenen aantrekken. Alledaagse handelingen die heel belangrijk zijn. Je voelt je weer compleet.”

Luke Skywalker

Het team achter de doorbraak bestaat onder andere uit neurowetenschappers, chirurgen en roboticaspecialisten. Zij geloven dat het in de toekomst misschien zelfs mogelijk is om een robothand te ontwikkelen die beter werkt dan onze handen. Een van hen trekt de vergelijking met de bionische hand van Luke Skywalker uit Star Wars. “We gaan steeds meer in de richting van sciencefictionfilms. Een volledig bestuurbare, natuurlijke prothese met sensoren die identiek is aan de menselijke hand.”

Het team wil de apparatuur nog kleiner maken voordat de prothese op de markt komt. Het zal dus nog lang duren voordat deze technologie voor iedere geamputeerde beschikbaar is. Almerina heeft de hand zes maanden mogen dragen. Omdat het een prototype is, moet ze nu weer zonder bionische hand door het leven. De vrouw laat weten dat ze de prothese graag weer terug wil als deze geperfectioneerd is.

3D-geprinte protheses

De ontwikkelingen op het gebied van protheses gaan razendsnel. Nog een mooi voorbeeld zijn 3D-geprinte protheses. Die zijn met name een uitkomst voor kinderen als Daniel Hobbs. Het jongetje is geboren zonder linkerhand. Een normale prothese is erg duur. Hierbij speelt ook mee dat een prothese telkens moet worden aangepast of vervangen naarmate het kind ouder wordt.

Met 3D-printing kan voor veel minder geld een prothese worden gemaakt die ook nog zeer licht is. Bij Techtonia waarschuwen we geregeld voor de negatieve aspecten van technologie. Maar bij innovaties als deze zijn die nadelen er simpelweg niet. Ik heb dan ook groot respect voor de mensen die dag en nacht keihard werken om ze te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *