Geschatte leestijd: 4 minuten

Social media zijn verslavend en kunnen een negatief effect hebben op je gezondheid. Dus waarom zou je niet een maandje kappen met Facebook en Twitter om je hoofd wat rust te geven?

Een maand lang geen social media

Zojuist stuitte ik op een interessant artikel van The Telegraph over Dry-fi January. Het is een woordspeling op Dry January, de Engelse term voor een alcoholvrije eerste maand van het jaar. In het artikel vertellen twee journalisten waarom ze een maand lang kappen met social media. Je moet je wel even registreren om het stuk te kunnen lezen.

Bij Techtonia zijn we niet zo van de bangmakerij. Er zijn natuurlijk allerlei uitstekende redenen om wél social media te gebruiken. Volgens GlobalWebIndex ziet de top-10 er als volgt uit:

1.  Contact onderhouden met vrienden
2. Op de hoogte blijven van nieuws en actuele ontwikkelingen
3. Vrijetijdsbesteding
4. Omdat mijn vrienden op social media zitten
5. Netwerken met andere mensen
6. Grappige of vermakelijke content vinden
7. Foto’s en video’s delen met anderen
8. Mijn mening geven
9. Nieuwe mensen leren kennen
10. Nieuwe producten vinden en onderzoeken

Social media hebben dus zeker een functie, maar aan het (overmatig) gebruik ervan kleven ook nadelen. Ik noem er hieronder een aantal:

Gezondheid

Social media zijn natuurlijk niet zo schadelijk voor je gezondheid als sigaretten en alcohol, maar volgens een onderzoek van de universiteit van Chicago kun je er net zo verslaafd aan raken. Als jij likes krijgt, komt er namelijk dopamine vrij. Dit stofje geeft je een goed gevoel. Die ‘rush’ is verslavend. Maar goed, dat geldt voor de meeste leuke dingen in het leven. Op zich geen reden om ze niet te doen.

Toch zijn er wel degelijk goede argumenten om voor je gezondheid even geen social media te gebruiken. Zo ontdekte de Royal Society for Public Health een verband tussen het gebruik van social media en angstgevoelens, depressies en een slechte nachtrust. Social media kunnen ook een levensstijl met minder beweging bevorderen, omdat je niet meer de deur uit hoeft om je vrienden en familie te spreken. Ook schreven we op Techtonia al eens over de negatieve gevolgen van schermgebruik voor het slapen gaan op de gezondheid van kinderen.

Sociaal

Je kunt je afvragen of social media eigenlijk wel zo sociaal zijn. Een feestje, etentje of ander uitje wordt er niet gezelliger op als iedereen constant op zijn of haar smartphone zit te kijken. Er zijn ook aanwijzingen dat al die communicatie via social media ten koste gaat van ons vermogen om in het echt een normaal gesprek te voeren. Zo blijkt dat veel millennials moeite hebben met face-to-facecommunicatie.

Ook op andere fronten kun je stellen dat social media een negatieve impact op de maatschappij hebben. Denk bijvoorbeeld aan fake news, of ernstige auto-ongelukken die worden veroorzaakt doordat de chauffeur tijdens het rijden berichten op social media plaatst. Een ander serieus probleem is cyberpesten. Met name meisjes worden hier slachtoffer van. Het CBS becijferde dat 12 procent van de meisjes tussen de 15 en 18 jaar weleens online gepest is. Dat is twee keer zoveel als de jongens in dezelfde leeftijdscategorie.

Privacy

Ken jij iedereen in je vriendenlijst even goed? Veel gebruikers plaatsen zonder er bij stil te staan privacygevoelige informatie op social media. Cybercriminelen of andere mensen met kwade intenties kunnen op basis van je profiel, posts en locatiegegevens vrijwel alles over je te weten komen. Dat geldt ook voor bedrijven: al die reclame in je nieuwsfeed sluit niet voor niets perfect aan bij je interesses of zoekopdrachten.

Misschien denk jij nu: ik let heus wel op wat ik post. Maar geldt dat ook voor je kinderen? Waarschijnlijk ken je het MTV-programma Catfish wel, waarin tieners via social media relaties aanknopen met mensen die ze helemaal niet kennen. Achteraf blijkt dan bijvoorbeeld dat een oudere vent foto’s van aantrekkelijke leeftijdsgenootjes van internet heeft geplukt om het slachtoffer te verleiden. De nachtmerrie van elke ouder… Of het gaat om een wraakactie van een ex. Zo’n neprelatie kan soms jaren duren.

Zijn social media onmisbaar voor jou?

Of Dry-fi January echt een succes wordt? Ik betwijfel het. Veel mensen kunnen en willen simpelweg niet zonder social media. Maar als je af en toe helemaal gek wordt van al die posts, tweets en foto’s, dan kan het zeker geen kwaad om ze tijdelijk uit je leven te bannen. Of dat van je kinderen: Techtonia heeft drie apps op een rij gezet waarmee je hun scherm- en appgebruik aan banden kunt leggen.

Mij kost het me geen enkele moeite om social media links te laten liggen. Ik heb eigenlijk alleen een LinkedIn-account voor werk en een Facebook-profiel voor journalistieke doeleinden. En ik heb zeker niet het gevoel dat ik iets mis. Behalve als ik weer eens een verjaardag ben vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *