Geschatte leestijd: 2 minuten

In de strijd tegen vervuiling is technologie ons belangrijkste wapen. Een beeldschoon voorbeeld hiervan was te zien tijdens de Milan Design Week 2018: breath/ng. Deze sculptuur van origami is in werkelijkheid een gigantisch luchtfilter dat schadelijke stoffen uit de lucht haalt.

Luchtvervuiling is een serieus probleem voor de mensheid. In Nederland valt de schade nog mee, maar wereldwijd lijden miljoenen mensen eronder. Zo gaan grote delen van China al jaren gebukt onder ernstige smog. Uit onderzoek blijkt dat 1,6 miljoen Chinezen vroegtijdig overlijden door luchtvervuiling. Dit ondanks inspanningen van de overheid om de smog het hoofd te bieden.

Technologie tegen luchtvervuiling

Gelukkig zijn er ook hoopgevende ontwikkelingen. Technologische innovaties bieden nieuwe instrumenten om luchtvervuiling terug te dringen. Denk aan milieuvriendelijkere transportmiddelen zoals hybride en elektrische auto’s. Of het gebruik van duurzame energiebronnen zoals de zon, waardoor minder fossiele brandstoffen nodig zijn.

Af en toe zie je een innovatie die niet alleen nuttig is, maar ook een lust voor het oog. Dat geldt zeker voor breath/ng, een gezamenlijk project van het bureau van de Japanse architect Kengo Kuma en Dassault Systèmes, expert in onder andere 3D-ontwerp- en simulatiesoftware. De sculptuur is ontworpen (en uitvoerig getest) met hun technologie.

Hoe werkt breath/ng?

Het luchtfilter bestaat uit 175 vierkante meter van een speciale, met de hand gevouwen stof. Japanse origami meets technologie, zeg maar. Dit materiaal – maker Anemotech noemt het ‘breath technology’ – zuivert de lucht door schadelijke moleculen te absorberen. Zo verbetert breath/ng de luchtkwaliteit aanzienlijk. De sculptuur kan de uitstoot van 90.000 auto’s per jaar absorberen.

In dit filmpje vertelt Kengo Kuma meer over het project:

Wat levert het op?

Met één filter ga je de wereld natuurlijk niet redden, maar wat nou als elk gebouw in de toekomst zo’n filter verpakt in een kunstwerk heeft? In dit project komen technologie, duurzaamheid en design op fraaie wijze samen. Bij Techtonia zijn we een groot fan van dergelijke initiatieven. Heb jij ook een mooi voorbeeld gezien van hightech duurzaam design? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *