Geschatte leestijd: 2 minuten

Dacht je dat Facebook weinig respect had voor je persoonlijke levenssfeer? Het kan nog veel erger. Een Facebook-app die jouw privacy (en die van je kinderen) moet bewaken, blijkt volgens de Consumentenbond juist het tegenovergestelde te doen.

Wat is er precies aan de hand?

Facebook heeft sinds enige tijd een privacyapp in het arsenaal. Nu klinkt dat al wat tegenstrijdig, maar soit. Deze app laat al het internetverkeer op je mobiel verlopen via een zogenoemde VPN-verbinding. Een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat al het verkeer wordt omgeleid via een beveiligde server. VPN-verbindingen zijn waardevol als je bijvoorbeeld wilt internetten op een openbare wifihotspot. Hackers kunnen dan namelijk het internetverkeer niet onderscheppen. Wel zo fijn als je gevoelige gegevens zoals wachtwoorden of een creditcardnummer invoert.

Principe overboord

Normaal gesproken laat zo’n VPN-server je internetverkeer met rust. Gelukkig maar. Maar Facebook zou Facebook niet zijn als ze nu juist dat principe niet overboord zouden gooien. Alle data die je verstuurt en ontvangt gaan langs Facebook-servers. En ja, die servers beveiligen je verkeer tegen hackers.

Data verkopen

Maar daar blijft het helaas niet bij, zo blijkt uit een goed verstopte paragraaf in de algemene voorwaarden. Want diezelfde servers speuren ook naar interessante informatie en verkopen die gegevens aan adverteerders. Dag privacy! En dat alles onder het mom van ‘veilig internetten’. Hoe ironisch.

We wisten al dat Facebook je privacy niet bepaald hoog heeft zitten. Maar nu zetten ze zichzelf te kijk op een manier die zelfs wij niet zagen aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *