Geschatte leestijd: 2 minuten

Fitnesswearables… what else is new? Toch is de Fitbit Alta HR anders dan de meeste andere armbandjes. Het meet je slaappatroon niet alleen heel nauwkeurig, maar ziet er ook nog mooi uit.

We weten allemaal hoe belangrijk slaap voor ons is. Toch zijn we ons vaak niet bewust van hoe goed we nu daadwerkelijk slapen. De meeste fitnesswearables maken ons daarin maar weinig wijzer: in veel gevallen kunnen ze net ontdekken wanneer je in slaap bent gevallen, en wanneer je weer wakker werd.

Niet de Fitbit Alta HR. Deze fitnessarmband kreeg onlangs een update: Sleep Stages en Sleep Insights.

Als moeder van 2 dochters slaap ik lang niet alle nachten door. Dat heeft soms zijn weerslag op het werk: ik heb soms het gevoel dat ik best een paar koppen koffie extra kan gebruiken. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar hoe erg het nou echt gesteld was met mijn nachtrust.

Hoe werkt Sleep Stages?

De Fitbit Alta HR meet de kwaliteit van je slaap aan de hand van twee factoren: je hartslag, of beter gezegd HRV (heart rate variability) en je bewegingen. HRV verdient wat uitleg. Het is de (minuscule) variatie in de tijdsintervallen tussen de afzonderlijke hartslagen. HRV krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht, en niet onterecht. Het zegt wat over je fitheid en gezondheid, en dus klaarblijkelijk ook over de kwaliteit van je slaap.

De wearable onderscheidt vier slaapfases:

1. Wakker: behoeft geen uitleg

2. REM-slaap: de slaapfase waarin je snelle oogbewegingen maakt. Dit is de fase waarin je droomt, en belangrijk voor het verwerken van gebeurtenissen

3. Lichte slaap: de meeste tijd van je slaap zul je waarschijnlijk in deze fase doorbrengen. De fase is belangrijk voor je geheugen en het herstel van je lichaam.

4. Diepe slaap: in deze fase ben je moeilijk wakker te krijgen en is je lichaam in een diepe staat van ontspanning. Deze fase is belangrijk voor je geheugen, je afweersysteem en het algemeen herstel van je lijf.

Na iedere nacht krijg je een grafisch overzicht van de verschillende fases die je hebt doorlopen, en de lengte ervan ten opzichte van zowel het wereldwijd gemiddelde als dat van jezelf. Erg nuttig om te zien welke fases en welke lengtes voor jou zorgen voor een uitgerust gevoel.

Fitbit Sleep Stages
Uitgebreide slaapstatistieken vertellen je precies waarom je zo moe, of juist zo fit wakker werd.

Wakker worden

Het was enorm verrassend om te zien hoe vaak je heel even wakker wordt, zonder dat je het echt in de gaten hebt. Sommige nachten was ik schijnbaar wel 10 keer heel even wakker, terwijl ik toch echt uitgerust opstond. Overigens stelde Fitbit mij direct gerust: het is heel normaal om vaak heel even wakker te zijn. Het overkomt schijnbaar hele volksstammen.

Wat mij betreft zijn Sleep Stages en Sleep Insights een waardevolle toevoeging aan wat sowieso al een van de beste verkrijgbare fitnesswearables is. Overigens is de functie ook toegevoegd aan de Fitbit Charge 2 HR, maar die heeft gezien zijn brede formaat en hogere prijs maar bij weinig vrouwen de voorkeur.

De Fitbit Alta HR wisselt voor 149 euro van eigenaar. Voor een mooi metalen band betaal je nog eens 89 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *