Geschatte leestijd: 3 minuten

Toen ik moeder was geworden, wilde ik het wel van de daken schreeuwen. Binnen 2 uur na de bevalling had ik al appjes rondgestuurd dat mijn prachtige dochter was geboren. Ik zette zelfs een foto op Facebook, want ach, zo trots als een pauw. Sharenting, zoals dat met een mooi woord heet. Jaren later is dat wel even anders geworden. Dit is namelijk waarom je nooit foto’s van je kinderen op social media moet plaatsen.

Ik zag er jaren geleden niet zoveel kwaad in om babyfoto’s op internet te posten. Niemand zou mijn kind nog herkennen. Sterker nog, ik weet zeker dat niemand haar nog herkent, zelfs ik niet meer. Een kind verandert in het eerste jaar namelijk hard. Heel hard.

Ze weten echt alles van je

Maar waar ik niet bij stil had gestaan: met een beetje speurwerk kan iedereen achterhalen hoeveel kinderen ik heb gekregen, wat het geslacht is, op welke datum ze zijn geboren en waar ik woon. Niet dat ik die informatie heb gedeeld, want ik heb mijn privacyinstellingen aanstaan. Alleen vrienden hebben toestemming om mijn posts te zien.

Toch is dat een schijnillusie. Want op het moment dat een Facebook-vriend mijn post liket, en die vriend heeft geen privacyinstellingen aangevinkt, worden mijn foto’s en teksten de wereld in geslingerd. Naar iedereen die ik vooral niet ken. Aan de lieve reacties die ik op de foto’s kreeg, kun je ook de namen van mijn kinderen achterhalen.

De advertenties vliegen je straks om je oren

Is dat dan echt zo erg? Tja, nu denk ik van wel. Als de techreuzen al die informatie opslaan in mijn profiel, is het natuurlijk een koud kunstje om die gegevens aan bedrijven door te verkopen. Met als gevolg dat ik straks allemaal advertenties op mijn mobiel of in mijn mail kan vinden die zijn toegespitst op onder andere mijn gezinssituatie en op mijn kinderen.

Het feit dat ze alles over je weten, komt op mij nogal creepy over. Er wordt niet voor niets gekscherend geroepen dat Google nog eerder dan je familie en beste vrienden weet dat je zwanger bent. Dat soort informatie kunnen ze echt uit je zoekgedrag halen.

Jouw kind als commercieel object

Nog niet overtuigd dat alle data die ze over je hebben eng is? Wat vind je er dan van dat het auteursrecht van al die foto’s die je op het gros van alle socialmediakanalen hebt staan niet bij jou ligt? En dat anderen de foto’s van jouw kinderen gewoon zonder toestemming mogen gebruiken? Zou je dat ook fijn vinden?

Medische informatie ontfutselen

Ik ga nog een stapje verder. Ooit zag ik op Facebook dat een bekende van me foto’s van haar kind had gedeeld. Het jongetje had net een allergietest gedaan. Oh oh, wat zag zijn rug eruit. Vreselijke allergische reacties op van alles en nog wat.

Natuurlijk gaat het door merg en been als je zoiets ziet. Niet alleen omdat het kind er veel last van heeft, maar het is minstens zo erg omdat werkgevers op deze manier medische informatie kunnen achterhalen. Op het moment dat organisaties weten dat je nogal snel allergisch bent, zullen ze jouw kind niet associeren met een kerngezond mens. En dus kan die superbaan aan de neus van je kind voorbij gaan. En bedankt pa of ma!

Hoe zit het met toestemming van je kind?

Heb je je trouwens ook wel eens afgevraagd wat je kind er later van vindt dat zijn of haar gezicht nogal prominent online te vinden is? Zou je kind sommige foto’s ook gênant kunnen gaan vinden? Willen ze überhaupt wel vindbaar zijn?

Manipulatie tot seksfoto

Daarnaast maak ik me zorgen over de manier waarop beeldbewerking en andere nieuwe technologieën foto’s van je kinderen kunnen manipuleren. En hoe moeilijk zo niet onmogelijk het voor de leek is om te zien dat een bewerkt beeld niet echt is.

Dus stel je eens voor: het hoofd van je jonge dochter wordt vakkundig ‘geplakt’ op een naakt lijf. Hoe geinig zouden sommige klasgenootjes het wel niet vinden om deze foto met iedereen te gaan delen? Ik kan je vertellen: haar leven op school is tot een hel verworden.

Pedofielen vergapen zich aan jouw kind

Tot slot, als we het dan toch over seks hebben: heb je er ook wel eens over nagedacht waar pedofielen veel foto’s vandaan halen? Zij worden heus niet alleen opgewonden van seksueel getinte foto’s. Een kind met een half ontbloot bovenlijf kunnen zij al als aantrekkelijk zien.

Post dus sowieso nooit, maar dan ook nooit foto’s van je kind in bad of tijdens het zwemmen. Of doe het überhaupt niet. Blijf je kinderen vooral vertellen waarom ze het zelf ook niet moeten doen. Misschien dat ze ooit gaan beseffen dat de online wereld waarin ze zijn opgegroeid soms heel mooi is, maar zeker ook een keerzijde kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *