Geschatte leestijd: 4 minuten

Wie regelmatig sportief fietst of hardloopt kan het beamen: overal loert gevaar. Andere wielrenners rijden het liefst dwars door je heen. E-bikes gaan geruisloos veel harder dan je denkt en Pedelec-fietsen halen zonder al teveel inspanning 45 km/u. Ondertussen is iedereen vooral bezig met z’n smartphone en lijkt kijken en opletten iets uit de vorige decennium. Het is in die verkeersjungle bijna levensgevaarlijk om met muziekdopjes in te sporten. Je hoort dan immers geen achterliggers aankomen, met alle mogelijke gevaren van dien.

Toch lastig, want niets is zo lekker als lopen of fietsen op muziek. En dan heb ik het nog niet over het gebruik van hardloopapps als Eva of Strava. Gelukkig heb ik de oplossing gevonden: een headset die je gehoorgang vrijlaat. Zo kun je dus muziek luisteren, terwijl je je bewust blijft van je omgeving. De ideale gadget voor buitensporters? Let’s find out.

Hoe werkt het?

De Aftershokz Trekz Titanium headset werkt via een systeem dat de fabrikant ‘bone conduction’ noemt. In simpel Nederlands betekent dat zoiets als ‘schedelgeleiding’. De headset brengt via twee plaatjes vlak naast je oor je schedel in trilling. Je hersenen vertalen die trillingen vervolgens in geluid. Je gehoorgangen blijven daardoor gewoon vrij, en je hoort dus ook al het verkeer om je heen.

Werkt bone conduction ook echt?

Om kort te zijn: ja, mits. Tot bepaalde volumes blijf je inderdaad ook het omgevingsgeluid horen. Maar wanneer je de headset te hard zet, dan gaat de muziek toch het overige geluid overstemmen, ook al zijn je oren vrij. Bij normale volumes werkt het concept echter prima.
Aftershokz Trekz

Hoe is de geluidskwaliteit?

Audiofielen, blijf weg van deze headset. Ja, je betaalt meer dan 100 euro voor een set oordoppen, maar nee: je mag daarvoor in dit geval geen superieure geluidskwaliteit verwachten. Waarom niet? Het systeem is simpelweg niet  gemaakt om muziek te laten sprankelen. Het geluid gaat door je schedel en dat is altijd veel minder rechtstreeks dan via je gehoorgang. Dat hoor je: het geluid klinkt wat ‘plat’, veel hoog en laag hoef je niet te verwachten. Een headset van vergelijkbare prijs blaast ‘em volledig in het water.

Begrijp me niet verkeerd, de geluidskwaliteit van de Aftershokz Trekz Titanium is niet slecht. Mits er niet te veel wind staat, want na een windkrachtje of 4 gaat de luchtstroom langs je oren overstemmen. Je moet het volume dan dusdanig opschroeven dat het idee van de omgeving horen een beetje verloren gaat.

Is de headset stevig?

Op dit punt blinkt het apparaat echt uit. Het titanium maakt de Aftershokz zo goed als onverwoestbaar, terwijl het ding enorm licht en flexibel is. Ik geloof niet dat je deze kapot krijgt, tenzij je moedwillig heel erg je best gaat doen. Ook tegen zweet blijkt ‘ie prima bestand.

Zit de Aftershokz Trekz Titanium comfortabel?

Het comfort van de Aftershokz is simpelweg super. Je merkt nauwelijks dat je de headset draagt. De haakjes rondom je oorschelp houden de trilplaatjes goed op zijn plek. Het gebruikte titanium is bovendien zo licht als een veertje. Bovendien zit er geen dop in je oor, een feestje voor afwijkende oorschelpen. Ook tijdens een intensieve loopsessie blijft het ding stevig zitten waar het moet zitten.

Overigens had ik wel een beetje mazzel met de pasvorm. Aftershokz levert een soort verkleiner mee waarmee je de headset ook voor kleinere hoofden geschikt maakt. Maar het is een beetje ‘hit or miss’: echt traploos verstellen van de maat is er niet bij. Ook is er een ‘Mini’-variant voor kinderen, maar dat is het wel. Het loont dus de moeite de headset in de winkel even te passen.

Aftershokz Trekz Titanium

Hoe is het gebruiksgemak?

Prima. De headset laat zich gemakkelijk bedienen, al is het even uitzoeken wat de knoppen precies doen. Met een grote knop aan de zijkant kun je met een double tap gemakkelijk naar het volgende nummer skippen, terwijl je met een enkele druk de pauzefunctie inschakelt of gesprekken van je telefoon aanneemt. Met de kleinere knopjes knopjes op de hoofdband regel je het volume. Mijn vriendin klaagde overigens wel dat-ie bij hobbels af en toe de neiging heeft op pauzestand te springen. Met hardlopen had ik daar geen last van.

Het pairen met je smartphone gaat soepel en trefzeker. Eenmaal in verbinding met je telefoon is het een kwestie van je favoriete Spotify-playlist aanzetten en gaan met die banaan. Niet vergeten om je favoriete nummers even te downloaden naar je toestel, anders ga je wel heel snel door je databundel.

Eindoordeel

De Aftershokz Trekz Titanium is voor mij persoonlijk een uitvinding. Lekker fietsen op muziek, terwijl ik mijn omgeving blijf horen. Daarnaast is het erg stevig gebouwd en zit het – althans voor mij – comfortabel. De mindere geluidskwaliteit is nu eenmaal inherent aan de gebruikte techniek, dus neem ik dat voor lief. Aanrader!

Prijs: 119,95
Info: www.aftershokz.com

One Comment on “Getest: Aftershokz Trekz Titanium”

  1. Mooie headset – werkt goed! Heb deze zelf ook. Geluidskwaliteit inderdaad niet top, maar dat boeit niet als je volle bak aan het hardlopen of fietsen bent. Je kunt tegenwoordig helaas haast niet meer zonder, want fietsers en automobilisten rijden steeds gekker en kijken steeds minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *