Geschatte leestijd: 3 minuten

IP-camera’s zijn een populair kerstcadeau voor ouders en dierenliefhebbers. Maar niet alle modellen zijn van goede kwaliteit en soms is de prijs veel te hoog voor wat je ermee kan. In dit artikel bespreek ik de C6B van EZVIZ. Is deze gadget het waard om onder de kerstboom te leggen?

Ik weet het, katten zijn niet hetzelfde als kinderen. Maar als ik heel eerlijk ben, behandel ik mijn twee Britse kortharen wel zo. En als ik nog eerlijker ben: ik mis ze zelfs als ik van huis ben. Ik kan me voorstellen dat veel ouders dat ook hebben met hun eigen kinderen. Al hoor ik ook weleens verhalen van vrienden die juist blij zijn als ze even de deur uit mogen.

Mijn vorige IP-camera was geen succes

Mijn vrouw gaf ik voor haar verjaardag een IP-camera waarmee ze de katten in de gaten kan houden. Best een geinig ding, maar perfect werkte ‘ie zeker niet. Zo kon je via een app met spraak communiceren. Als je dat deed, kwam er een zeer irritant gekraak en gepiep uit de camera. Dat soort minpuntjes zijn er altijd, maar voor 170 euro mag je toch wel beter verwachten.

Onlangs kreeg ik de gelegenheid om een andere IP-camera te testen: de C6B van EZVIZ. Dit merk kende ik zelf nog niet. Begrijpelijk, want hun producten zijn nog niet zo lang te koop in Nederland. Deze IP-camera kost ruim 50 euro minder, maar biedt naar mijn mening veel meer waar voor je geld dan mijn cadeau.

Een minirobot in je huis

Allereerst ziet de C6B er dope uit. Door het futuristische design met ronde vormen lijkt het net een minirobotje, helemaal omdat ‘ie automatisch meebeweegt als er iets te filmen is (hier kom ik zo op terug). De installatie is een fluitje van een cent – in de handleiding staat een simpel stappenplan. Je kunt de C6B ergens neerzetten of aan het plafond bevestigen.

De C6B werkt met een gebruiksvriendelijke app. Via die app kun je de beelden bekijken en de camera besturen en instellen. Om de C6B te koppelen aan de app, hoef je alleen maar een QR-code op de onderkant van de camera te scannen met je smartphone. Ook positief: het kiezen van een sterk wachtwoord is onderdeel van de installatie. Want je wil niet dat hackers mee kunnen kijken.

Over meekijken gesproken: de C6B heeft een speciale privacystand. Als je die inschakelt, wordt de camera afgedekt met een soort masker. Er wordt dan geen beeld of geluid meer opgenomen. Dit is vooral handig als je familieleden (opa en oma bijvoorbeeld) wél toegang wil geven tot de app, maar het ook niet prettig vindt als ze 24/7 mee kunnen kijken in je huis.

Volg je kind of kat overal in HD

De camera zelf (HD-beeld en 8x optische zoom) is van prima kwaliteit. Hij kan verticaal en horizontaal bewegen. Je ziet dus elk hoekje van de ruimte. Ook mooi is dat je geluids- en bewegingsdetectie kunt activeren. Dan volgt de camera bijvoorbeeld automatisch je spelende kind. Of in mijn geval je kat die op een vlieg jaagt. Zelfs ’s nachts heb je goed beeld, dankzij de nachtzichtfunctionaliteit.

De C6B is ook voorzien van een ingebouwde microfoon en speaker, zodat je audio kunt versturen en ontvangen. Dat werkt prima – zonder irritant gepiep. Voor mij is dit trouwens geen superbelangrijke functie, maar op zich is het best handig om bijvoorbeeld je hond te kunnen corrigeren als ‘ie iets stouts doet. Mijn katten luisteren alleen totaal niet.

Werkt alleen met 2.4 GHz-wifi

Heeft de C6B dan ook nadelen? Nou, tijdens het installeren ontdekte ik dat ‘ie alleen werkt met 2.4 GHz-wifi. Dus als jouw wifi staat ingesteld op 5 GHz, moet je dat aanpassen via je modem. In mijn geval moest ik even op de site van Ziggo kijken hoe je dat kunt fixen. Dit hoef je overigens maar één keer te doen. Een kleine moeite, vind ik zelf.

Je zou ook de prijs als een nadeel kunnen zien. Je geeft niet iedereen zomaar een cadeau van 119 euro. Maar de prijs-kwaliteitverhouding is echt dik in orde. Voor dat bedrag krijg je allerlei coole functies die andere IP-camera’s in deze prijsklasse niet hebben. Kortom, de C6B is wat mij betreft een uitstekende koop.

EZVIZ C6B

EZVIZ C6B
8.8

Functionaliteit

9.0 /10

Design

8.5 /10

Veiligheid

8.5 /10

Prijs/prestatie

9.0 /10

Pros

  • Eenvoudige installatie
  • Aandacht voor veiligheid
  • Audio ontvangen en versturen
  • Nachtmodus

Cons

  • Werkt alleen met 2.4 GHz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *