Geschatte leestijd: 2 minuten

Doe mij maar een baby met bruin haar, groene ogen, een perfect gebit en een IQ van 150. Oh, en natuurlijk zonder ziektes en aandoeningen. Het klinkt futuristisch, maar ik las net dat ‘designer baby’s’ door een techniek genaamd CRISPR weer een stukje dichterbij zijn gekomen. Creepy!

Het is even wat anders dan schapen klonen. Wetenschappers van de Oregon Health and Science University zijn erin geslaagd om het DNA van levensvatbare menselijke embryo’s te wijzigen. Shoukhrat Mitalipov en zijn collega’s maakten daarvoor gebruik van de krachtige genbewerkingstool CRISPR, meldt MIT Technology Review.

Het aanpassen van menselijk DNA is de eerste stap naar een toekomst waarin geen gehandicapte en ongeneeslijk zieke kinderen worden geboren. Voor het onderzoek werden bij een ‘groot aantal’ embryo’s genen gecorrigeerd die ziektes veroorzaken. Om welke genen het gaat, is niet bekend. De embryo’s waren maar een paar dagen ontwikkeld en zijn niet bevrucht.

China had de primeur

By the way: het is niet de allereerste keer dat wetenschappers met CRISPR menselijke embryo’s hebben bewerkt. In China – waar dergelijk onderzoek veel minder controversieel is – gebeurde dat al eerder. Maar nu gaat het dus om de Verenigde Staten. In religieuze kringen zal het nieuws daar vast voor een schokgolf zorgen.

Er zijn gegronde redenen om je vraagtekens te zetten bij dit soort onderzoeken. Zo is CRISPR blijkbaar heel precies, maar kan er toch wat foutgaan bij het bewerken van genen. Sommige experts vrezen dat kleine foutjes tot permanente problemen kunnen leiden in de menselijke genenpool. Willen we dat risico wel nemen?

Stel zelf je baby samen

Ethisch zitten er ook haken en ogen aan. Wat nou als ouders straks de mogelijkheid hebben om hun kind tot in detail te ontwerpen? Persoonlijk vind ik dat geen fijn idee. Helemaal als je ervoor moet betalen. Dan wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Maar het uitbannen van ziektes en afwijkingen is een ander verhaal, als je het mij vraagt.

Voor de duidelijkheid: die designer’s baby’s zijn op dit moment nog sciencefiction. Maar wie weet waar we over 10 jaar staan… Wat vind jij van deze ontwikkeling? Zorgwekkend of juist uitstekend nieuws? Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *