Geschatte leestijd: 4 minuten

Handig toch, een babyfoon met geïntegreerde camera die is verbonden met het internet? We kunnen hiermee vanaf iedere willekeurige locatie zien hoe ons kleintje ligt te slapen. En hoe leuk is het dat een Barbie vragen kan stellen aan ons kind en vervolgens in staat is om terug te praten? Heel cool allemaal, maar zoals de kop van deze blog het ook zegt: het is minstens zo levensgevaarlijk.

Ons leven is tegenwoordig doordrongen van de nieuwste technologieën. Vaak hebben we dit nog niet eens in de gaten. We gaan nu zelfs een tijdperk in waarin al onze apparatuur verbonden is aan internet, ofwel: het Internet of Things. Handig? Jazeker, maar het maakt ons en onze kinderen ook zeer kwetsbaar. Lees in deze blog waarom en wat je ertegen kunt doen.

Indringers kunnen ook meekijken

Heel handig en leuk al dit soort apparatuur en speelgoed, totdat je je beseft dat ook ongewenste personen mee kunnen kijken in de kinderkamer of inzage krijgen in wat je kind zegt. Want voor iemand die een beetje handig is, is het een koud kunstje om ook mee te kijken in de slaapkamer van jouw kind. Zeker met de opkomst van met het internet verbonden speelgoed (Internet of Toys) groeien deze risico’s.

Daarnaast is het een nachtmerrie als je je beseft hoeveel gegevens een Barbie over je kind kan verzamelen en dat deze gegevens vervolgens op straat komen te liggen. Zo is het al voorgekomen dat er een zogenoemd datalek bij een fabrikant van speelgoed is ontstaan. Mensen met slechte bedoelingen konden daardoor heel eenvoudig achterhalen op welke school je kind zit, hoe oud je zoon of dochter is en waar hij of zij woont. Daarom geven we de volgende tips.

Tip 1: Koop die producten NIET

Zolang fabrikanten van Internet of Things-apparatuur zich alleen bezighouden met het realiseren van zoveel mogelijk omzet en zich niet druk maken over de veiligheid van gebruikers, kun je hun producten beter nog even links laten liggen. Hoe handig de apparatuur ook lijkt, de risico’s die je loopt kunnen dramatisch zijn.

Tip 2: Let niet alleen op de prijs

Inmiddels zijn er al tal van security-incidenten geweest met Internet of Things-apparatuur. Waaronder met de babyfoons en de pratende Barbies. Sommige producenten trekken zich dit aan en zijn al bezig met het verbeteren van hun apparatuur. Maar je snapt het al: dit heeft ook consequenties voor de verkoopprijs.

Kijk bij de aanschaf van apparatuur dan ook niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit. In dit geval kun je Ali Express dan ook beter links laten liggen en kiezen voor een gerenommeerde (Europese) producent. Zo heb ik voor mijn alarmsysteem gekozen voor een oplossing van KPN. Via mijn werk kom ik wel eens in contact met het bedrijf en daardoor weet ik dat security daar als zeer belangrijk wordt ervaren. Leuk detail hierbij is dat degene die aan het roer staat van het beveiligen van de KPN-producten een vrouw is.

Ik denk dat het niet meer lang zal duren voordat we een securitykeurmerk op dit soort producten kunnen verwachten. Zolang dit keurmerk niet bestaat, moet je dus goed uitkijken wat je koopt.

Tip 3: Stel een wachtwoord in

Wil je toch overgaan tot aanschaf van speelgoed of apparatuur die met internet verbonden is? Vergeet dan niet om een eigen inlog en wachtwoord te gebruiken. Veel mensen kijken hier niet eens naar en laten de fabrieksinstellingen staan. Het mag duidelijk zijn dat criminelen deze inloggegevens ook kennen en dat je met deze standaardinstellingen totaal niet beveiligd bent.

Tip 4: Denk na over je wachtwoord

Gebruik altijd een goed en wat complexer wachtwoord. Onderzoek wijst keer op keer uit dat mensen veel te makkelijke wachtwoorden gebruiken. Zo is 12345 nog steeds populair, omdat het makkelijk te onthouden is. Maar dat is het ook voor onbevoegden.

Tip 5: Kies een uniek wachtwoord

Werkende vrouwen hebben een druk leven en kiezen daardoor voor zoveel mogelijk gemak. Ik maak me daar ook schuldig aan. Ik zit er dus niet op te wachten om overal een ander wachtwoord te gebruiken, want voor ik het weet ben ik de helft van de wachtwoorden kwijt. Dat kost me tijd, veel te veel tijd. Het leidt ook tot irritaties dat ik het wachtwoord van de app van het alarm weer eens kwijt ben als ik deze wil inschakelen als ik met vakantie ga.

Toch wil ik je op het hart drukken dat je die tijd echt moet maken. Mocht een cybercrimineel je wachtwoord achterhalen, dan kan hij/zij overal in. Om je bij de almaar groeiende reeks aan wachtwoorden te helpen, kun je ook gebruik maken van een wachtwoordenmanager (zie link).

Tip 6: Verander je wachtwoord regelmatig

Nog zo’n tip waar ik mezelf ook toe moet dwingen: verander je wachtwoord minimaal iedere 6 maanden. Waarom? Misschien kun je je nog wel herinneren dat een tijdje geleden miljoenen wachtwoorden van LinkedIn op straat kwamen te liggen. Bedrijven komen hier altijd te laat achter. Sterker nog, vaak komen ze pas jaren later tot de ontdekking dat ze gehackt zijn.

Om te voorkomen dat ook jouw wachtwoord voor iedereen in te zien is, kun je beter ieder half jaar een dag inplannen waarop je nieuwe wachtwoorden aanmaakt. Doe dit ook als anderen je wachtwoord hebben ontvangen. Zo vraag ik mijn buren altijd om de post tijdens onze vakantie op de deurmat te verwijderen. Om dit te doen, moeten zij wel eerst het alarm via een app uitzetten.

Nu vertrouw ik mijn buren volledig, maar ik weet ook dat zij een briefje bewaren met de inloggegevens. Dit briefje kunnen ze uiteindelijk bij het oud papier gooien, waardoor het in verkeerde handen kan vallen. Of inbrekers vinden dit briefje bij hen in huis. Kortom: ook al vertrouw je je buren, vrienden, kennissen of familieleden volledig, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Paranoia?

Komt deze blog paranoia op je over en denk je dat het allemaal niet zo’n vaart loopt? Bedenk je dan dit: als we via de digitale wereld de presidentsverkiezingen in Amerika zwaar kunnen beïnvloeden, dan is het echt een koud kunstje om jouw online omgeving te manipuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *