Geschatte leestijd: 2 minuten

Knoopcelbatterijen zijn niet direct het eerste waar je als bezorgde ouder aan denkt. Toch veroorzaken de kleine batterijtjes steeds meer problemen. Nederlandse kinderartsen waarschuwen nu voor de ernstige gevolgen wanneer kinderen deze inslikken.

Knoopcelbatterijen bevatten een bijtend zuur dat kan lekken. Volgens kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC-ziekenhuis kan een ingeslikte batterij zo voor ernstige brandwonden in de slokdarm zorgen. Het zuur kan zich zelfs een levensgevaarlijke weg vreten naar de aorta, harsslagader of luchtpijp. De Ridder behandelt gemiddeld één zo’n geval per maand. Nieuwe batterijen zijn het gevaarlijkst, deze zijn immers nog ‘vol’ en bevatten het meeste zuur.

Ernstige gevolgen

De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Sinds 2008 zijn twee kinderen overleden en hebben 16 kinderen een ernstige handicap overgehouden. Vorig jaar viel er een sterfgeval te betreuren. Een ander kind hield er een dwarslaesie aan over, weer een ander raakte deels verlamd. Het is volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) nog maar het topje van de ijsberg. De Ridder adviseert dan ook direct naar het ziekenhuis te gaan wanneer je vermoedt dat je kind een knoopcelbatterij heeft ingeslikt.

Goedkoop speelgoed

Met name speelgoed uit het goedkopere segment bevat regelmatig knoopcelbatterijen. In een gunstig geval zijn die goed verstopt in het speelgoed en afgesloten voor nieuwsgierige kinderhandjes. Maar dat is niet altijd zo. Met alle gevolgen van dien.

Op initiatief van de NVK gaan alle kinderartsen melding maken van batterij-incidenten en het verloop ervan rapporteren. Zo hoopt de vereniging het probleem beter in kaart te kunnen brengen.

Incidenten voorkomen

Incidenten met knoopcelbatterijen wil je natuurlijk voorkomen. Met deze 3 maatregelen verklein je de kans op een ongeluk

  1. Boycot speelgoed met knoopcellen

    Laat wanneer mogelijk speelgoed met knoopcelbatterijen in de schappen staan. Zo dwingen we fabrikanten er samen toe te kiezen voor veiligere AAA-batterijen, die veel lastiger zijn in te slikken. Dat maakt het vervangen van de batterij wel een lastiger verhaal.

  2. Verstevig de afsluiting

    Heb je toch speelgoed met een knoopcel in huis? Seal dan de batterijhouder dicht met bijvoorbeeld extra stevige tape. Zo kun je de batterij alsnog vervangen, maar kan je kind niet per ongeluk met de batterij aan de haal gaan. Wil je echt zeker zijn van je zaak, lijm de afsluiting dan dicht met superlijm.

  3. Laat knoopcelbatterijen nooit slingeren

    Deze spreekt voor zich. Behandel knoopcellen op dezelfde manier als chemische schoonmaakmiddelen: zorg dat je ze altijd buiten zicht en bereik bewaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *