Geschatte leestijd: 2 minuten

Technologie verrijkt ons leven en ook dat van je kind. Maar denk wel goed na over de gadgets die je in de zak van Sinterklaas stopt. Zo is nu aan het licht gekomen dat een aantal speciale gps-horloges voor kinderen zo lek als een mandje zijn.

Is een gps-horloge veilig?

Leuk, zo’n gps-horloge voor je kind. Het idee is dat deze kleurrijke horloges de veiligheid verhogen. Als ouder kun je immers altijd achterhalen waar je kind is en in geval van nood kan hij of zij je bellen via een SOS-functie. Ironisch genoeg zijn sommige gps-horloges juist ontzettend handig voor kinderlokkers en ander kwaadwillend volk.

De Noorse consumentenbond heeft namelijk vier populaire gps-horloges voor kinderen aan een test onderworpen. En een aantal modellen – die ook in Nederland worden verkocht – komen er op zijn zachtst gezegd niet goed vanaf.

De belangrijkste risico’s:

• Gegevens worden onversleuteld van en naar de horloges verstuurd, wat betekent dat ze ongemerkt te onderscheppen zijn.
• Vreemden kunnen toegang krijgen tot het horloge en bijvoorbeeld communiceren met het kind of kunnen zelfs foto’s maken.
• De locatie kan worden gewijzigd, waardoor het voor ouders lijkt alsof het kind ergens anders is dan het in werkelijkheid is.
• Omdat het horloge kan worden overgenomen, kunnen hackers de SOS-functie uitschakelen of er een ander nummer aan koppelen.
• De privacyvoorwaarden waarin staat wat er met de gegevens van kinderen gebeurt, zijn vaak vaag of ontbreken zelfs helemaal.

De Consumentenbond heeft vier modellen onderzocht. De bond raadt af om de Gator 2 en de modellen die met de app SeTracker werken te kopen. Bol.com en de website Kindergpshorloge.nl hebben al laten weten dat de onveilige gps-horloges uit het assortiment worden gehaald.

Eigenlijk geen verrasssing

Misschien schrik je hiervan, maar het is al de zoveelste keer dat slimme producten voor kinderen slecht beveiligd blijken te zijn. Van knuffeldieren en barbiepoppen tot educatieve apps en babyfoons: je kunt het zo gek niet bedenken of het is al eens gehackt. Het ‘Internet of Toys’ brengt allerlei nieuwe gevaren met zich mee. Toch iets om rekening mee te houden als je cadeautjes uitzoekt.

Lees ook: Internet of Toys: speelgoed voor hackers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *