Geschatte leestijd: 1 minuten

Heeft ongeremd schermstaren door peuters en kleuters een negatieve werking op hun welzijn? Als bezorgde ouder denk je dat al snel. Toch is dat niet zo, blijkt nu uit onderzoek.

Britse wetenschappers onderzochten het gebruik van digitale media door kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Daarvoor interviewden ze bijna 20.000 ouders. Wat bleek? Het beperken van schermtijd heeft geen negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld de binding met ouders, nieuwsgierigheid en emotionele veerkracht.

Geen vrijbrief

Moeten we kinderen dan maar ongebreideld hun gang laten gaan? Niet als het aan de onderzoekers ligt. Volgens hen is het sowieso verstandig samen met je kinderen de digitale wereld te verkennen. Dat heeft namelijk wel een positieve invloed op hun ontwikkeling en welzijn. Ze pleiten dan ook voor meer onderzoek naar hoe je dat als ouder het beste kunt doen.

Effecten op gezondheid

Het onderzoek zegt ook niets over negatieve effecten op de gezondheid. Zo slapen kinderen slechter in als ze vlak voor bedtijd naar een scherm staren. Wellicht nog ernstiger is het gevolg voor de ogen. Te lange sessies voor een scherm kunnen leiden tot bijziendheid en uiteindelijk zelfs blindheid.

Het is dus nog altijd niet verstandig je kind onbeperkt op de tablet en smartphone te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *