Geschatte leestijd: 2 minuten

Poolse ouders kunnen sinds 1 januari opzoeken of er gevaarlijke verkrachters en pedofielen in hun omgeving wonen. Het Poolse ministerie van Justitie heeft een openbare online database gelanceerd met namen, foto’s en woonplaatsen van honderden zedendelinquenten. In Amerika hebben ze een vergelijkbaar systeem.

Beschermen kinderen boven privacy daders

Die zedendelinquenten moeten het bij de politie melden als ze gaan verhuizen, zodat het register altijd up-to-date blijft. Verantwoordelijk minister Zbigniew Ziobro zegt in de Poolse media dat het beschermen van kinderen belangrijker is dan de privacy van de daders. “Helemaal omdat plegers van zedenmisdrijven na hun vrijlating vaak opnieuw in de fout gaan.”

In het openbare register staan de gegevens van ruim 750 mensen die veroordeeld zijn voor extreem wrede verkrachtingen of seksueel misbruik van kinderen onder de 15 jaar. Daarnaast is er een uitgebreidere database die alleen toegankelijk is voor bepaalde instellingen, zoals scholen. Hiermee moet worden voorkomen dat veroordeelde pedofielen weer met kinderen kunnen werken.

Hogere straffen voor zedenmisdrijven

De Poolse regering wil ook de straffen voor seksueel misbruik van kinderen verhogen, kondigt Ziobro aan. De maximale gevangenisstraf is nu nog 15 jaar, maar dat moet 25 jaar worden. Voor bijzonder wrede gevallen of misbruik met een fatale afloop kan in de toekomst zelfs levenslang worden opgelegd. Ook wordt het moeilijker voor de daders om vervroegd vrij te komen.

Mijn onderbuik zegt bij het lezen van dit nieuws: prima, die daders moeten hard worden aangepakt. Hun slachtoffers en de familieleden zijn toch ook door een hel gegaan? Maar wat als ouders of ‘pedojagers’ voor eigen rechter gaan spelen? Dat lijkt me niet wenselijk in een rechtsstaat. En wat als iemand door een gerechtelijke dwaling ten onrechte veroordeeld wordt?

Ook zedendelinquenten kunnen hun leven beteren. Dat wordt er niet eenvoudiger op als ze voor eeuwig achtervolgd worden door hun verleden, waar ze bovendien al een forse straf voor hebben uitgezeten. Het lijkt me niet dat het register recidive voorkomt. Misschien heeft het zelfs een averechts effect, omdat het de re-integratie in de samenleving tegenwerkt.

Doel heiligt de middelen?

Het is goed dat de Poolse regering er alles aan doet om kindermisbruik te voorkomen, maar ik weet niet of dit de juiste manier is. Bovendien begeeft de regering zich op een hellend vlak. Worden straks alle criminelen online aan de schandpaal genageld? Moet er ook een database komen met alle agressieve mensen, dieven of drugsverslaafden? Waar ligt dan de grens?

Begrijp me niet verkeerd: ik heb absoluut geen medelijden met de pedofielen in deze database. En als het inderdaad leidt tot minder kindermisbruik, zou dat natuurlijk geweldig zijn. Maar daar ben ik niet direct van overtuigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *