Geschatte leestijd: 2 minuten

Eerder schreef ik al dat het erg belangrijk is dat kinderen een betere technologieachtergrond moeten krijgen. Maar hoe zorg je er als ouder zijnde voor dat je kind meer meekrijgt dan wordt aangeboden op school? Want scholen lopen nog fors achter op dit gebied. De eerste tip: stuur je kind op programmeerkamp.

Een techzomerkamp? “Dat klinkt saai, daar krijg ik vooral mijn dochter niet naartoe.” Of: “Mijn kinderen zijn niet zo technisch aangelegd”. Dit zijn reacties die ik nogal eens te horen krijgen van ouders als ik enthousiast praat over onze verplichting om kinderen meer mee te geven op het gebied van tech. Volledig onterecht!

Populariteit programmeren

Gelukkig wordt programmeren voor kinderen steeds populairder in Nederland. Zo zijn Bombernot en Lyceo deze zomer met een initiatief gekomen om kinderen te leren programmeren tijdens een kamp.

Is dit niet een beetje hoogdravend voor jonge kinderen? Nee, ik vind van niet. In Amerika zijn dit soort kampen al langer populair. En laten we eerlijk zijn: de grootste technologiebedrijven van de wereld komen toch hier vandaan.

Kennelijk sta ik niet alleen in mijn standpunt dat dit soort kampen erg goed zijn voor kinderen. Zo bleken de kampen van Bomberbot van Maastricht tot Amsterdam in de zomervakantie al helemaal vol te zitten. Dit gaat dus voor de herfstvakantie en kerstvakantie een vervolg krijgen.

Wat kunnen kinderen met programmeren?

Het mag duidelijk zijn dat je in een week tijd geen ICT’er kan worden. Dat is nu juist ook het mooie aan dit soort zomerkampen: kinderen hebben geen basiskennis nodig, want het hele programma is vrij eenvoudig van opzet. Zo leren ze bijvoorbeeld om een eigen website te maken. Hoe cool is dat?!

Nee, je hoeft geen nerd te zijn om deel te nemen. En nee, kinderen gaan het ook niet saai vinden. Ze zien namelijk meteen resultaat van hetgeen ze spelenderwijs leren. Dus op het moment dat de kinderen een eigen blog willen starten, kunnen ze daar na het programmeerkamp gewoon mee aan de slag.

Programmeerkamp maakt nog geen ICT’er

Het programmeerkamp is absoluut niet bedoeld om kinderen in de richting te sturen om ICT’er te worden. Kinderen leren diverse vaardigheden op te doen die in ieder beroep en in het alledaagse leven van toepassing kunnen zijn. Ze leren bijvoorbeeld om problemen op te lossen. Daar worden ze pragmatische mensen van.

Natuurlijk kun je je kind ook op zeilkamp of ponykamp sturen. Maar als het aan mij ligt, wordt het programmeerkamp. Wil je hier meer over weten? Check dan de website van VNO-NCW voor meer informatie over leren programmeren voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *