Geschatte leestijd: 3 minuten

Is te veel schermtijd nu wel of niet slecht voor kinderen? Daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Tot die tijd kan het geen kwaad om het schermgebruik van je kinderen in ieder geval in de gaten te houden. Deze apps helpen je daarbij.

Screen Time Squish

Screen Time Squish is nog volop in ontwikkeling, en als we de recensies in Google’s Play Store mogen geloven werkt deze app vaker niet dan wel. Een groot deel van de Android-gebruikers waardeert met slechts 1 ster. “Echt heel slecht”, zo lezen we. Ouders met een iOS-apparaat hebben vooralsnog minder te klagen. Screen Time Squish is namelijk nog niet beschikbaar voor Apple-devices.

Screen Time Squish
Screen Time Squish

Don’t try Screen Time Squish at home? Nou, misschien toch wel. Ik gebruik deze app al enkele maanden op mijn eigen tablet, en eigenlijk best wel naar tevredenheid. Je installeert de app op het apparaat dat je aan banden wilt leggen, en vervolgens kun je een maximale gebruiksduur en bedtijd instellen. Wordt de maximale gebruiksduur overschreden, of is het tijd om naar bed te gaan? Dan glijdt er een dikke groene klodder over het beeldscherm die je met een pincode weer wegpoetst. Ook is het appgebruik in te zien. Minimaal, maar doeltreffend (en gratis)!

Screen Time

Wie meer mogelijkheden wil hebben, is beter af met Screen Time. Hiermee houd je ‘remote’ meerdere mobiele toestellen in de gaten. Daarvoor installeer je ‘Screen Time Parental Control’ op je eigen tablet of smartphone en een klein beheerprogrammaatje op de apparaten van de kinderen. Vervolgens kun je per kind dagelijkse limieten instellen, apps blokkeren, de browsergeschiedenis inkijken, beloningen uitloven in de vorm van extra schermtijd, apparaten pauzeren en nog veel meer. Daar hangt wel een prijskaartje aan: 3,39 euro per maand of 33,99 euro per jaar.

Er is ook een gratis versie met beperkte mogelijkheden. Bijvoorbeeld limieten instellen gaat hiermee niet. Wel kun je zien hoelang je kinderen per dag zitten te ‘schermen’ en welke apps ze gebruiken. Ook krijg je een melding als ze een nieuwe app installeren. Dat werkt op Android allemaal feilloos. De werking op een iOS-apparaat lijkt problematischer.

Screen Time
Screen Time

Screen Time hielp de iPad van mijn jongste dochter bijna om zeep. Na installatie van de beheersoftware lukte het niet meer om de schermvergrendeling op te heffen en moest er een hersteloperatie aan te pas komen om weer toegang te krijgen tot het apparaat. Misschien hadden de problemen te maken met de ouderdom van het toestel of was het gewoon domme pech en herkennen andere gebruikers van Screen Time dit probleem niet. Toch lijkt me enige voorzichtigheid bij het installeren van Screen Time op een Apple-apparaat op zijn plaats.

FamilyTime

De ‘Parental Control App’ van FamilyTime lijkt in meerdere opzichten op die van Screen Time. Je kunt voor meerdere toestellen de schermtijd begrenzen, apps blokkeren, apparaten pauzeren, et cetera. En ook hier is sprake van een beperkte gratis versie en een betaalde ‘Premium’ versie. De prijs voor Premium begint bij 1,15 dollar per maand per ‘child device’ bij afname van een abonnement voor 5 ‘child devices’. Dat komt neer op 69 dollar per jaar.

Voor dat bedrag haal je wel een app in huis waarmee je als ouder je eigen inlichtingendienst kunt optuigen. In vergelijking met Screen Time gaat FamilyTime veel verder in het ‘volgen’ van de gezinsleden. Een belangrijk onderdeel van FamilyTime is de ‘Family Locator’ die onder andere laat zien op welke fysieke locaties de gemonitorde apparaten allemaal zijn geweest. Ook is het mogelijk om virtuele ‘geo-fences’ te plaatsen. Een virtueel hek geplaatst om het plaatselijke uitgaansgebied? Een nachtelijk bezoek aan deze locatie resulteert direct in een pushnotificatie naar papa of mama.

En alsof dat nog niet genoeg is: de Family Map toont op een kaart realtime waar iedereen uithangt. Dat klinkt allemaal een stuk minder gezellig dan de naam van de app doet vermoeden, en gaat naar mijn smaak ook heel wat stappen te ver. Kinderen beschermen tegen de mogelijke gevaren van overmatig schermgebruik is niet hetzelfde als de privacy van alle gezinsleden te grabbel gooien.

Schermtijd aan banden

De drie hier besproken apps vormen slechts een greep uit het bijna oneindige aanbod aan ‘screentime-apps’. Bijvoorbeeld Google’s Family Link, Qustodio,Xooloo Parents, SecureTeen Parental Control en MMGuardian doen in de basis allemaal hetzelfde. En allemaal zijn ze gratis uit te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *