Geschatte leestijd: 2 minuten

Leuk hè, die kiekjes van je kroost, zo aan het begin van het nieuwe schooljaar? Enthousiast aan de slag bij de nieuwe juf of meester. De Nederlandse privacywaakhond lijkt iets minder enthousiast en riep scholen op zorgvuldig om te gaan met foto’s van leerlingen. Hoe dan?

Noem me een luie moeder, maar zo aan het begin van een nieuw schooljaar van mijn kinderen heb ik altijd moeite om alle communicatie bij te benen. Data voor de gebruikelijke kennismakingsavondjes, de nieuwe klassenmoeders (altijd moeders…) die zich voorstellen, de juffen en meesters die nog even wat belangrijke zaken onder de aandacht brengen. En dat allemaal uitgestort via e-mail, app en de verschillende klassenportals. De echte ‘oermoeders en -vaders’ absorberen het allemaal moeiteloos, maar tot die categorie behoor ik duidelijk niet.

Aankomende maandag gaan ze naar school en gisteren moest ik nog opzoeken hoe de nieuwe juffen ook alweer heten. Dat belooft dus weer niet veel goeds. En wat was ook alweer de inlog voor die klassenportals? Zonder die gegevens kan ik eigenlijks niets. Agenda, berichten, foto’s, ze zijn allemaal afgeschermd met een inlog. Kan dit niet wat gebruiksvriendelijker?

Kwetsbare groep

Natuurlijk weet ik het antwoord wel. Nee, die irritante maatregelen zijn hard nodig. Want ‘kinderen zijn een kwetsbare groep’, zo klonk het deze week ook uit de mond van Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens: “In deze tijd is het extra belangrijk dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan.”

Het publiceren van foto’s van leerlingen is een vorm van verwerking van persoonsgegevens, en in een bepaald opzicht zelfs het verwerken van ‘bijzondere persoonsgegevens’. Uit de foto’s zijn immers kenmerken als geslacht en ras af te leiden. Dat betekent dat een school aan een aantal eisen moet voldoen als ze foto’s willen publiceren op een eigen website of op social media.

Schoolfoto’s? Zo moet het

Wat mag je van de school van je kinderen verwachten als het gaat om het publiceren van foto’s van je kroost? In ieder geval deze 2 zaken:

  • Dat ze om je toestemming vragen om foto’s van je kinderen te publiceren. Die toestemming moet je ‘vrij’ en ‘ondubbelzinnig’ kunnen geven. De vlieger ‘wie zwijgt, stemt toe’ gaat niet op.
  • Dat ze organisatorische en technische maatregelen treffen om het gepubliceerde materiaal te beschermen, zodat niet jan-en-alleman de foto’s kan zien. Dat kan bijvoorbeeld door de foto’s op een portal achter een inlog te plaatsen.

Toch fijn om te weten dat de school van mijn kinderen privacy serieus neemt. Maar of ik ooit vrij en ondubbelzinnig toestemming heb gegeven? Ik zal de toestemmingsverklaring vast nog ergens in de mail hebben. Of ergens op papier, of in een portal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *