Geschatte leestijd: 2 minuten

Op Snapchat zijn volgens Britse media schokkende beelden opgedoken van twee 13-jarigen die seks met elkaar hebben. De tieners zouden het filmpje zelf hebben gemaakt en via Snapchat met hun vrienden hebben gedeeld.

The Plymouth Herald meldt dat de twee tieners vermoedelijk uit Plympton komen. Een verontruste moeder heeft screenshots van het seksfilmpje gezien. Honderden volgers zouden het hebben ontvangen. “Waarschijnlijk allemaal kinderen van dezelfde leeftijd”, zegt ze tegen de krant. “Dit is een ernstig probleem, het is niet alleen verboden maar ook heel erg gevaarlijk.”

De gevaren van sexting

De politiechef van Plympton waarschuwde onlangs al dat steeds meer jonge tieners in de omgeving aan sexting doen. Een zorgwekkende trend: het gaat hier om minderjarigen die de gevolgen van hun handelen niet goed kunnen inschatten. Als een kind ze eenmaal heeft verstuurd, verliest het de controle over dergelijke beelden. Het kan leiden tot schaamte, pestgedrag, chantage en nog veel meer narigheid.

De NSPCC, een Britse organisatie voor kinderbescherming, roept ouders op om dit onderwerp met hun kinderen te bespreken. Voor zowel ouders als kinderen kan dat een ongemakkelijk gesprek zijn, maar het is wel erg belangrijk. “Ouders moeten kun kinderen helpen, zodat ze nee durven te zeggen als iemand ze vraagt om zo’n filmpje te maken”, aldus een NSPCC-woordvoerder.

Wat zeg je tegen je kind?

Wat mij betreft een uitstekend advies, maar hoe ga je hierbij te werk? Ieder kind is natuurlijk anders en vraagt om een andere aanpak. Enkele suggesties:

  • Stel niet alleen duidelijke regels op voor het gebruik van bijvoorbeeld smartphones en social media, maar leg ook goed uit waarom. Bespreek bijvoorbeeld waarom je niet wil dat je kind expliciete foto’s of video’s deelt. Alleen maar verbieden kan averechts werken.
  • Zorg ervoor dat je kind begrijpt dat dergelijke beelden in verkeerde handen kunnen vallen. Je kind moet zich bij elke foto of video eigenlijk afvragen: zou ik het leuk vinden als vreemden of andere kinderen dit zien? Is het antwoord hierop nee, dan moet je kind ze niet delen.
  • Benadruk dat je kind altijd nee kan zeggen. Het is hun lichaam! Niemand mag je kind onder druk zetten om mee te werken aan expliciete opnames. Ook een vriendje of vriendinnetje niet. Geef duidelijk aan dat ze altijd bij je terecht kunnen als er zoiets speelt.

Wil je meer informatie over het voorkomen van sexting? Lees dan onze eerdere blog over dit onderwerp. En begin op tijd met de voorlichting, want veel kinderen negeren de leeftijdsgrens voor social media zoals Snapchat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *