Geschatte leestijd: 4 minuten

December is een feest! Niet alleen vanwege al die gezellige feestdagen, maar ook omdat we weer lijstjes mogen maken. We beginnen met een terugblik op de grootste tegenvallers, relletjes en blunders. Welke technologiebedrijven liep in 2017 een deuk op in hun reputatie?

Uber

Bij veel bedrijven is er één keer iets goed misgegaan of liepen er een aantal kleine dingen in de soep. Maar Uber kreeg dit jaar te maken met meerdere serieuze tegenvallers. Een video waarin inmiddels ex-CEO Travis Kalanick een Uber-chauffeur schoffeert, een blog van een vrouwelijke ex-medewerker die zich beklaagt over de seksistische bedrijfscultuur en op de valreep van 2017 een groot datalek waarbij gegevens van miljoenen gebruikers én chauffeurs zijn gestolen.

Wat dat laatste incident extra pijnlijk maakt, is dat Uber heeft geprobeerd het in de doofpot te stoppen door de hackers te betalen. Concurrent Lyft zal zich kapot gelachen hebben.

Facebook

Facebook komt vrijwel elke week negatief in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat een Thaise man het doden van een baby ‘streamt’ op Facebook Live, of omdat Facebook diezelfde video bijna een dag online laat staan. Maar bij dit soort incidenten kun je nog zeggen dat het gewoon idioten zijn die toevallig Facebook gebruiken.

De beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij vanuit Rusland tienduizenden berichten en duizenden advertenties op Facebook werden geplaatst, mogen we Mark Zuckerberg en consorten wat mij betreft wél kwalijk nemen. Mede daardoor is nu een vrouwonvriendelijk heethoofd de machtigste man ter wereld.

YouTube

Over kleuters gesproken: weet jij wat je kind kijkt op YouTube? De videosite moest dit jaar meerdere pr-brandjes blussen. Zo kreeg YouTube bakken kritiek op de bizarre kinderfilmpjes waarin volwassen thema’s aan bod komen en ronduit gestoorde dingen te zien zijn. Spiderman die over Elsa uit Frozen heen plast, bijvoorbeeld.

Ook kwam aan het licht dat er filmpjes met schaars geklede kinderen op YouTube stonden. In de reacties waren allerlei ranzige teksten van pedofielen te vinden. Diverse grote adverteerders trokken hun reclames terug. Het goede nieuws? YouTube greep hard in. Honderden accounts en tienduizenden video’s werden verwijderd.

Google

Google was in augustus middelpunt van een grote rel over genderdiscriminatie. Aanleiding was een memo van softwareontwikkelaar James Damore over de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Die zouden verklaren waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij Google en andere techbedrijven. De zoekreus deed in mijn optiek het enige juiste: Damore werd op straat gezet.

Een maand later was er weer ophef over Google. Die vrouwelijke oud-medewerkers sleepten het bedrijf voor de rechter. Volgens hen betaalt Google vrouwen systematisch minder goed en komen ze minder vaak in aanmerking voor promotie dan mannen.

Apple

Zo’n slecht jaar was het ook weer niet voor Apple. De winst en omzet stegen flink, en de iPhone-maker zat al aardig in de slappe was. Maar Apple kreeg wel degelijk te maken met negatieve publiciteit. Zo bleek uit de Paradise Papers dat het bedrijf voor tientallen miljarden dollars aan belasting heeft ontweken door twee dochterbedrijven van Ierland naar het Britse eiland Jersey te verhuizen.

Ook kwam er door enkele incidenten een barst in het ‘veilige’ imago van Apple. Meest opvallend was een lek in de nieuwste versie van het besturingssysteem macOS High Sierra. Hierdoor was het mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen op de computer.

EA

Star Wars-fans wereldwijd waren in november boos op ontwikkelaar Electronic Arts vanwege de microtransacties in het schietspel Star Wars Battlefront 2. De woede richtte zich op de lootboxes schatkisten die met echt geld aangeschaft kunnen worden. Voor de beste personages, wapens en upgrades moest je honderden uren spelen of diep in de buidel tasten.

Het massale protest had effect. EA besloot de microtransacties in ieder geval tijdelijk uit het spel te verwijderen. De rel zwengelde in meerdere landen de discussie aan over lootboxes: is dit niet gewoon een vorm van gokken? Onder andere de Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoekt de kwestie.

Kaspersky

Het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky zal ook niet terugkijken op een geslaagd jaar. In september besloot de Amerikaanse regering om de beveiligingssoftware van Kaspersky niet meer te gebruiken binnen de overheid. Dit uit bezorgdheid over banden die de antivirusboer met het Kremlin zou hebben.

Kaspersky ontkent in alle toonaarden. Het bedrijf heeft aangeboden zijn software te laten onderzoeken door onafhankelijke experts. De Democratische senator Jeanne Shaheen, een van de aanjagers van het verbod, lijkt niet overtuigd. “De zaak tegen Kaspersky is goed gedocumenteerd en zeer verontrustend. Deze wet had al lang ingevoerd moeten worden.”

Eervolle vermelding: Microsoft
In 2017 ging sowieso veel aandacht uit naar cybersecurity. Dat kwam mede door twee grote malwareaanvallen: WannaCry en NotPetya. Hierbij werden honderdduizenden computers besmet met schadelijke software. Bij WannaCry ging het om ransomware – malware die bestanden gijzelt en om losgeld vraagt. Bij NotPetya was vernietiging van bestanden het hoofddoel.

Wat dit met Microsoft te maken heeft? In beide gevallen werd gebruikgemaakt van een kwetsbaarheid in Windows. Dit had een pr-ramp kunnen worden, maar Microsoft viel weinig te verwijten. Het bedrijf had voor de meeste Windows-versies ruim op tijd beveiligingsupdates uitgerold.

Hebben we een belangrijke gebeurtenis in de technologiewereld gemist? Laat het ons dan weten in de comments!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *