Geschatte leestijd: 4 minuten

Je gelooft het bijna niet, maar vroeger waren er zelfs twijfels of het wel goed was als kinderen boeken lazen. Later werd het pijnpunt verlegd naar de televisie. Vandaag de dag zijn daar gaming en de iPad bijgekomen. Is al die bashing wel terecht?

Een tablet is slecht voor de ogen en het blauwe scherm zorgt voor minder nachtrust bij kinderen. Gaming roept agressie op en kinderen zijn er minder sociaal door. Het zijn uitspraken die je regelmatig in de media leest.

Bij Techtonia willen we niet verkondigen dat al deze beweringen onjuist zijn. Maar we vinden wel dat het soms een beetje overtrokken is. Want technologie is helemaal niet zo eng. Het heeft ook heel veel positieve effecten op kinderen. En daar wordt veel te weinig over gecommuniceerd. Daarom voelen we ons toch genoodzaakt om bepaalde stellingen te weerleggen.

Tv is ook goed voor je

Televisie kijken belemmert volgens sommige ‘experts’ de ontwikkeling van de motorische intelligentie van kinderen. Toch blijkt het nog verdomd lastig om onderzoeksrapporten te vinden die aangeven dat televisieschermen inderdaad een slechte impact hebben op onze hersenen. Daarom toch een paar willekeurige voordelen van de tv opgesomt, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen als je je kinderen even wilt parkeren voor de buis.

1. Ze leren ervan

Toen mijn dochter 4 jaar oud was, zat ze al met volle interesse naar Het Klokhuis te kijken. De lenigheidstrainingen van Epke Zonderland waren favoriet. Maar ook het ontstaan van zand en het tot stand komen van onweer & bliksem trokken haar volledige aandacht. Onderwerpen die ik haar ook had kunnen uitleggen, maar waarbij ze waarschijnlijk na 30 seconden al was afgehaakt vanwege de saaiheid. Beelden beklijven toch meer dan woorden.

2. Laat de wereld zien

Ooit wel eens uit proberen te leggen hoe een actieve vulkaan eruit ziet? Hoe een tijger zich beweegt tijdens de jacht? Hoe een komodovaraan eruit ziet? De televisie laat kinderen zien hoe de rest van de wereld eruit ziet. Op plekken waar we in het echte leven geen ervaringen mee op kunnen/zullen doen.

3. Stimulans om te lezen

Hoe vaak worden boeken niet verfilmd? Maak daar gebruik van als je je kind wilt stimuleren om te lezen. Wedden dat ze zo’n boek een stuk minder suf vinden?!

Maakt Netflix kijken echt dik?

‘Kenners’ leggen vaak een relatie tussen televisiekijken en dik worden. Maar wat blijkt? Het vermoeden is dat dit ontstaat door reclames van ongezond eten. Lang leve Netflix, waar we niet lastig gevallen worden door allerlei advertenties van snoep en fastfood.

Daarnaast kunnen rolmodellen op tv ook een positieve rol hebben. Sinds mijn dochter naar de trainingen van Epke heeft gekeken, is ze in huis aan het turnen geslagen. Hoezo te weinig beweging?

Straling mobiele apparaten

Ik fietste vroeger heel wat kilometers. Bijvoorbeeld naar school. Als ik dan een lekke band had, was het een eind lopen naar huis. Maar zo bezorgd als mijn moeder was als ik 1,5 uur te laat thuis was, hoeven wij als ouders niet meer te zijn. Dankzij de mobiele telefoon weten we altijd waar ze uithangen. Nou ja, bijna altijd dan.

In 2016 verscheen er een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat de straling van mobiele apparaten kankerverwekkend is. Toch maar die telefoon afpakken? Tot op heden blijven er bedenkingen van andere onderzoekers te zijn op dit soort onderzoeksresultaten. Kortom: er is nog geen ondubbelzinnig bewijs dat de straling slecht is. Misschien wel een goed idee om ervoor te zorgen dat de telefoon of tablet nooit onder het hoofdkussen van je kind ligt.

Zijn internet en mobiele apparaten echt zo verslavend?

Ook op dit gebied heeft iedere onderzoeker weer een andere mening. Het klopt wel dat je in de media vooral leest over de verslavingsfactor. Dat ligt echter meer aan de media dan aan de onderzoekers. Want: schrijven dat internet verslavend is, is nieuws. Andersom is het nauwelijks nieuws te noemen en dus publiceren de media daar niet over. Alles voor de kijk- en luistercijfers.

Worden kinderen echte Rambo’s?

Er is meer dan alleen een game voor nodig om kinderen agressief te laten worden. Sommige kinderen hebben geen veilige thuisbasis omdat er bijvoorbeeld geweld in huis plaatsvindt.

Wil dat zeggen dat kinderen daarom maar onbeperkt gewelddadige games moeten spelen. Nou nee, maar vergeet ook niet de vele voordelen van gaming. Ze verbeteren onder andere hun oog-handcoördinatie, oriëntatievermogen, ze leren strategieën te bedenken en beslissingen te nemen. En geloof het of niet, zelfs hun creativiteit wordt geprikkeld en ze leren beter samen te werken.

Alleen op de wereld

Tot slot wil ik het nog hebben over het feit dat kinderen minder sociaal lijken te zijn in deze nieuwe wereld van technologisch vernuft. Als we het vergelijken met hoe wij zijn opgegroeid, lijkt dat zeker het geval te zijn. Maar dat komt vooral doordat we niet snappen dat kinderen op een andere manier met elkaar communiceren. En die andere wijze hoeft niet per definitie verkeerd te zijn.

Tijden veranderen. Het is mij dan ook iets te makkelijk om de digitale vorm van communicatie als slecht te bestempelen. Daarom is het belangrijk dat we het als ouders niet afkeuren, maar onze kinderen helpen om niet in de valkuilen van bijvoorbeeld social media te trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *