Geschatte leestijd: 3 minuten

De Duitse geheime dienst deed onlangs een opvallende uitpraak. China zou minstens 10.000 van zijn burgers bespioneren via LinkedIn.

De spionnen gaan vrij eenvoudig te werk. Ze maken een interessant ogend nepaccount op het zakelijke netwerk. De profielfoto plukken ze van een mode- of modellensite. Vervolgens wurmen ze  zich in de netwerken van hooggeplaatsten uit de politiek en het zakenleven. De spionnen doen zich daarbij voor als academici, bedrijfsadviseurs of beleidsdeskundigen.

Op die manier verzamelen ze allerlei interessante informatie over hun doelwitten. Ook ronselen ze informanten. Soms vinden ook afpersingen plaats.

Fakeprofiel
Een zogenaamde headhunter die rechtstreeks uit een modetijdschrift lijkt te komen. Het bedrijf lijkt na een korte Google-zoektocht niet te bestaan. Deze dame heeft de schijn tegen.

Lastig optreden

Optreden tegen deze praktijken blijkt bijzonder lastig. De spionnen zijn op LinkedIn niet altijd direct herkenbaar. Bovendien is netwerken niet per se verdacht.

China ontkent overigens, niet geheel verrassend, in alle toonaarden. Ze noemen de beschuldigingen schadelijk voor de betrekkingen.

Spionage voorkomen

Het is absoluut niet ondenkbaar dat dergelijke praktijken ook in Nederland voorkomen. Gebruik je zelf LinkedIn? Neem dan een aantal voorzorgsmaatregelen:

1. Accepteer geen uitnodigingen van onbekenden

Op LinkedIn word je regelmatig benaderd door mensen die je niet kent. Vaak zijn het personen op zoek naar nieuwe klanten, of waardevolle contacten. Maar het kunnen dus ook spionnen zijn. Accepteer nooit klakkeloos uitnodigingen van onbekenden.

2. Scherm je openbare profiel af

LinkedIn laat je via privacyinstellingen regelen wat de buitenwereld van jouw profiel kan zien. Klik hiervoor op je profielfoto rechts bovenin en ga naar Privacy & Instellingen. Vervolgens klik je bovenin op het tabblad Privacy. Je kunt hier onder andere instellen welke elementen van je profiel openbaar zijn, en welke enkel voor contacten in je netwerk.

Let er wel op dat met een beperkt openbaar profiel je ook minder goed zichtbaar bent voor potentiële nieuwe werkgevers.

3. Controleer accounts met Google Image Search

Je kunt eenvoudig controleren of een profielfoto, en daarmee een account, nep is. Sla een profielfoto van een verdacht account lokaal op (rechtermuisknop / afbeelding opslaan als). Ga vervolgens naar Google Image Search en klik op het camera-icoontje. Daar kun je de profielfoto vervolgens uploaden. Google zoekt nu naar de afbeeldingen op internet. Kom je de foto tegen op allerlei modellen-, mode- of stocksites? Dan is de foto nep. En dus vrijwel zeker het account ook.

4. Deel nooit privacygevoelige informatie

LinkedIn is net als andere sociale media waardevol voor het onderhouden van contacten en het delen van kennis. Maar ken daarin wel je grens. Deel nooit privacygevoelige zaken of bedrijfsgeheimen. Details over je privéleven hebben al helemaal niets te zoeken op het zakelijke netwerk.

5. Gebruik je gezond verstand

Last but not least: gebruik je verstand. Aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Vraagt een onbekende naar allerlei details over je werk of hobby’s, dan moeten alle alarmbellen afgaan. LinkedIn is wat dat betreft net het verkeer: houd gepaste afstand en wees alert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *