Geschatte leestijd: 2 minuten

China is inmiddels veel meer dan het land waar mensenrechten worden geschonden en waar in grote mate een dictatuur heerst. Inmiddels zijn ze hard op weg de nieuwe wereldleider te worden. Niet in de minste plaats als het gaat om technologische vernieuwing. Dit is het bewijs.

1. Internetgebruik

China en digitalisering gaan hand in hand. Veel inwoners beschikken er over internet. Het internetgebruik is bovendien veel moderner dan zoals wij dat gewend zijn.

2. Communistische partij en innovaties

De online Chinese wereld lijkt nogal tegenstrijdig als je als communistische partij censuur hoog in het vaandel hebt staan. Maar niets is minder waar. Burgers en bedrijven worden namelijk nauwkeurig gecontroleerd.

Hiervoor zet de partij zeer geavanceerde technologieën in. Zo zijn ze in staat om grote hoeveelheden data te analyseren, ook wel big data genoemd, en zetten ze zelflerende netwerken in. Volgens mij is er geen overheid ter wereld die innovaties al zo goed onder de knie heeft als China.

3. Online politieagent

Technologie wordt niet alleen ingezet voor het controleren van de burgers op ‘verkeerde’ uitingen, maar ook op verkeersgedrag. De politie hangt een mobiel apparaat aan de vangrail, waarop deze zich kan verplaatsen. De verkeerscontrole is daarmee niet beperkt tot een vaste plek op de weg.

Via een app kan een politieagent het verkeer in de gaten houden. Dat scheelt weer een nat pak, koude voeten en uitgestoken middelvingers. Uiteraard kan het apparaat foto’s maken om boetes uit te delen aan de verkeersovertreders. Maar het is ook in staat om mensen te waarschuwen of berispend toe te spreken. Check deze video van het high tech apparaat eens. Oordeel zelf of het geschreeuw van de politieagent via de speaker je aanspreekt of niet.

4. Eigen technologie

In Europa zijn we maar niet in staat om zelf dominante techbedrijven te ontwikkelen. Ik zou willen dat het anders is, maar oh wat zijn we afhankelijk van techreuzen zoals Google, Facebook en Microsoft.

Maar China niet, want die hebben hun eigen webdiensten opgezet. Zoals WeChat, de Chinese variant van Facebook. Natuurlijk bedoeld om de burgers goed te kunnen controleren. Maar Facebook, eat your heart uit, want WeChat is zoveel innovatiever. Zo kun je de app zelfs gebruiken om betalingen mee te doen.

5. De nieuwe Silicon Valley

Silicon Valley het walhalla voor de nerds? Allang niet meer. China is de voorloper als het gaat om computing en kunstmatige intelligentie. In China zijn bedrijven namelijk gewend om met elkaar samen te werken. Terwijl bedrijven in het Westen vooral met elkaar concurreren.

Trump zit het aankomende technologische wereldleiderschap van China in ieder geval niet lekker. Hij heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar Chinese ‘diefstal’ van Amerikaanse technologie en kennis. “This is just the beginning”, aldus Trump. Misschien moet Trump dan ook even kijken naar alle functies die Facebook van WeChat heeft afgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *