Geschatte leestijd: 2 minuten

Het heeft even geduurd, maar YouTube heeft nu toch de samenwerking met Logan Paul op een laag pitje gezet. Aanleiding is een walgelijke vlog die de populaire YouTube-ster onlangs de wereld in slingerde. Daarin liet hij het lichaam van een overleden man zien in een Japans ‘zelfmoordbos’ en gedroeg hij zich respectloos.

Minder werk voor Logan Paul

YouTube maakt bekend dat Pauls nieuwe YouTube Red-film The Thinning: New World Order niet in productie gaat. Ook is hij niet meer welkom op een lucratief advertentienetwerk (Google Preferred) en zijn al zijn overige projecten voor YouTube in de koelkast gezet. Verder kreeg Paul een officiële waarschuwing (een ‘strike’).

Eerder kondigde YouTube al aan dat de actie van Paul ‘consequenties’ zou hebben. “Net als vele anderen zijn we boos over de video die vorige week werd gedeeld”, aldus het bedrijf in een tweet. “Zelfmoord is geen grap en zou ook nooit moeten worden gebruikt om views te scoren.”

Op zich is het goed dat YouTube maatregelen neemt tegen Paul. Dat kon ook eigenlijk niet anders: door aanstootgevende en schokkende beelden te plaatsen, heeft hij het beleid van YouTube overtreden. Het is echter maar de vraag of Paul wakker ligt van deze straf. Ik denk van niet. Drie redenen waarom de schade beperkt is:

1. Paul verdient nog steeds bakken met geld

Oké, de klussen voor YouTube zullen ongetwijfeld veel geld in het laatje brengen. Dat geldt ook voor Google Preferred, waarmee bedrijven rechtstreeks advertenties kunnen inkopen bij de populairste content. Maar Paul verdient nog steeds gewoon geld met advertenties bij zijn YouTube-video’s, die goed zijn voor vele tientallen miljoenen views per maand. En dan hebben we het nog niet eens over bijverdiensten als merchandise.

2. Hij heeft er 100.000 nieuwe volgers bijgekregen

There’s no such thing as bad publicity. Paul zag zijn schare fans door de ophef niet slinken, maar juist fors groeien. Op het moment van schrijven staat de teller op 15,7 miljoen abonnees. Van een massale uittocht is dus absoluut geen sprake. Er zullen ook veel mensen zijn die tot vorige week nog nooit van deze YouTuber hadden gehoord. En nu is hij overal ter wereld in het nieuws. Dus wie lacht er het laatste?

3. Zijn trouwe fans hebben het hem allang vergeven

Paul heeft miljoenen – vooral jonge – fans die hij zijn Logang noemt. Die laten hem niet zomaar vallen. “Logan Paul is mijn held en dat zal nooit veranderen”, schrijft een van hen op Twitter. “Fouten maken is menselijk. Je kunt hem wel haten, maar weet dat hij een grote familie heeft die de LOGANG heet. Wij zullen er altijd voor hem zijn, wij zijn sterker dan jullie!” Dat idolate gedrag verandert echt niet door dit incident.

Kortom, Logan Paul overleeft dit relletje heus wel. Persoonlijk had ik het veel beter gevonden als YouTube deze vent gewoon verbannen had van de site. En ik ben niet de enige: een online petitie om zijn kanaal te verwijderen werd in nog geen twee weken tijd bijna een half miljoen keer ondertekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *