Geschatte leestijd: 2 minuten

Een Amerikaans bedrijf heeft een roboteend ontwikkeld die jonge kankerpatiënten helpt met hun ziekte en de behandeling om te gaan. Het knuffeldier geneest een kind natuurlijk niet, maar kan wel steun bieden in moeilijke tijden.

De roboteend is gemaakt door de start-up Sproutel en heet My Special Aflac Duck. Het project is gefinancierd door verzekeraar Aflac, die een eend als mascotte heeft. De robot bevindt zich nog in de testfase. Het is de bedoeling dat zo’n 10.000 Amerikaanse kinderen met kanker eind 2018 hun eigen roboteend krijgen.

Roboteend helpt bij uiten emoties

My Special Aflac Duck kan verschillende soorten gedrag – lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en geluiden – vertonen. Hij kan bijvoorbeeld gek of vrolijk doen, maar ook verdrietig, boos of ziek. Het kind kan dit zelf instellen met speciale emoji-kaartjes. Het idee is dat de roboteend jonge kinderen helpt bij het uiten van emoties.

Ook kan de eend kalmerende geluiden maken en helpen bij ademhalingsoefeningen. De robot is daarnaast voorzien van een chemotherapie-ingang en andere accessoires die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kankerpatiënten. Er is ook een app waarmee kinderen kunnen doen alsof ze de eend eten geven of in bad doen.

Realistische geluiden

In de Amerikaanse media vertelt moeder Kelli Daniels over haar zoons eerste ervaringen met de roboteend. De 12-jarige Ethan lijdt aan een vorm van lymfoblastische leukemie en moet nog minstens drie jaar behandeld worden. De jongen vond de robot erg gaaf.

Kelli denkt dat haar zoon nog jarenlang baat kan hebben bij de roboteend, die zo’n 200 dollar kost om te produceren. “Het is voor Ethan een manier om zich te uiten zonder daadwerkelijk iets te hoeven zeggen. Hij wil het niet altijd zeggen als het pijn doet. Want hij heeft heel vaak pijn.”

Sociale robots

My Special Aflac Duck is niet de eerste ‘sociale robot’. Zo bouwden Japanse wetenschappers een robotzeehond genaamd Paro die stress wegneemt, net als echte huisdieren. Nog een voorbeeld is de robot Kaspar, die kinderen met autisme spelenderwijs helpt. En Sproutel zelf ontwikkelde eerder al een robotbeer voor kinderen met diabetes.

Volgens roboticaexpert Sonia Chernova reageren kinderen anders op robots dan volwassenen. “Een robot kan voor een kind een vriendje worden.” Zij benadrukt dat sociale robots niet bedoeld zijn als vervanging voor menselijke steun of sociale interactie met anderen. “Maar ze kunnen wel helpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *