Geschatte leestijd: 2 minuten

Rotterdam it is! De keuze voor onze toekomstige woonplaats is bekend. Nu nog een klein detail: een betaalbaar huis zien te vinden. Het huis moet wel van enig formaat zijn. En ik kan niet zonder tuin. Waar we de hele dag zon moeten hebben. Het huis moet ook staan in een sfeervolle buurt – liefst met jaren 30 woningen – met goede scholen. Op fietsafstand van de stad.

Stel ik onmogelijke wensen? Nee hoor, niet als je een miljoentje te besteden hebt. Maar laat dat nu net niet de prijscategorie zijn waar we in zoeken. En waar begin je met zoeken als je dat miljoen niet hebt? Juist, in Hillegersberg.

Zoetecitroenensyndroom

Hoe heerlijk is het om in Hillegersberg rond te rijden en je te vergapen aan alle prachtige woningen die daar staan. Tijdens al die ritjes trad het zoetecitroenensyndroom bij mij in werking. ‘Het voordeel van al die oude mensen die er wonen, is dat ze vaak nog niets aan hun huizen hebben gedaan. Dat levert een pracht aan authentieke details op’. Ofwel: veel van die huizen mag je van top tot teen renoveren. ‘Wat kun je allemaal wel niet doen met zo’n groot een souterrain?’ Ofwel: je mag jaar in jaar uit tegen schimmel vechten. ‘Die smalle straatjes zijn zo sfeervol’. Ofwel: je kunt nergens je auto kwijt.

Ik zat compleet met mijn hoofd in de wolken en zag mezelf al helemaal wonen in een van de duurste wijken van Rotterdam. Sterker nog, ik wist al bij voorbaat dat ik het souterrain gedeeltelijk zou opofferen voor een grote woonkeuken met kookeiland, de ramen in de keuken zou vervangen door grote zwartstalen terrasdeuren, een visgraat parket wilde hebben en in de tuin minstens een jacuzzi (alhoewel een zwembad me nog beter in de oren klinkt).

Rijtjeswoning voor 6 ton

Hoe irritant is het dan als je vriend wat minder enthousiast is dan jij?! Ik kan er niet zo goed tegen als iemand mij af en toe vertelt dat het misschien niet zo haalbaar is, als ik mezelf er al zie wonen. Om vervolgens na maandenlang Funda bezocht te hebben en keer op keer rond te rijden in de wijk tot de conclusie te komen dat je er voor 6 ton een rijtjeswoning koopt die je vervolgens voor 1,5 ton nog mag gaan opknappen.

Ok, ok, het is inmiddels wel geland dat we voor de verkoop van onze vrijstaande woning met een tuin die zich kenmerkt door privacy een rijtjeshuis terugkrijgen met een tuin die grenst aan honderdduizend andere tuinen. Niets mis mee natuurlijk, maar het is wel even slikken als je grote woning gewend bent.

Gelijk

Na lang met mezelf te wikken en wegen, moet ik mijn vriend gelijk geven. Waarschijnlijk is het verstandiger om het plan om te verhuizen naar Rotterdam nog even in de ijskast te zetten. Zodat we verder kunnen sparen voor ons droomhuis. Maar gaat me dat lukken? Want ik ben van nature niet zo geduldig aangelegd.

Lees ook:
Zoektocht naar een huis (1)
Zoektocht naar een huis (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *